Renklerin Psikoloji Üzerindeki İlginç Etkileri

Renklerin insan psikolojisi üzerinden çok ciddi bir etkisi olduğuna inanılır. Buna göre her renk farklı duyguları çağrıştırır ve uyandırır. Bunda hem duygusal hem de psikolojik reaksiyonların etkisi büyüktür. Renklerin etkisine o denli inanılır ki görsel sanatlarda ve bilhassa da reklamcılık sektöründe satış stratejileri açısından renkler detaylı olarak analiz edilir. Renklerin belli duyguları pekiştirmek gibi bir niteliği vardır. Hedefinize en uygun renk tercihlerini yapmak için aşağıdaki listemizi inceleyebilirsiniz.

Yeşil

Yeşil tahmin edileceği üzere doğanın ve sadeliğin, bozulmamışlığın temsilidir. Yeşil insanda her daim tazelik hissi uyandırır. Bu nedenle pozitif bir renk olarak kabul görür. Yeni oluşturacağınız marka, doğa dostu bir marka ise yeşil ve tonlarını ön planda tutabilirsiniz. Bunun yanında bazı kaynaklarda yeşilin aynı anda suçun de işareti olabileceği savunuluyor.

Mavi

Mavi rengi büyük ölçüde huzuru temsil eder. Plaj kenarlarındaki oteller, işletmeler genelde mavi rengi tercih eder. Bunun yanında bankacılık sektöründe de güven veren bir renk olduğu için mavi öncelikli olarak tercih edilir. Bir kitapta beğendiğiniz bir cümlenin altını çizmek istediğinizde bunu mavi renkle yapabilirsiniz. Soğuk bir renk olmasına rağmen mavi, cümleyi daha pozitif bir şekilde algılamanıza yardımcı olacaktır.

Mor

Mar rengi bize doğrudan kreatif düşünceyi çağrıştırıyor. Bu nedenle yaratıcı süreçlerde mor rengi yoğun bir şekilde kullanılıyor. Aynı zamanda mor bereketin ve asaletin de temsili olarak yorumlanır. Sanatsal eserlerde tercih edildiği gibi büyük ve lüks markaların da favori renkleri arasındadır. Kadın hareketleri genellikle eylemlerde mor rengi ön plana çıkarıyor. Kadın direnişinin sembol renklerinden biri olarak görülebilir.

Sarı

Sarının  hemen hemen her tonu enerji duygusu uyandırır. Neşenin ve pozitif bakmanın itici bir gücü olarak yorumlanan sarı, insana en çok heyecan veren renkler arasındadır. İştahı açan bir renk olmasından dolayı sarı renk, yemek sektöründe sıklıkla tercih edilir. Bu arada sarı renk, zaman zaman sorumsuzlukla da bağdaştırılır.


Turuncu

En sevilen renklerden biri olan turuncu, arkadaşlığı çağrıştırır. Bu nedenle arkadaş ve güven temalı reklamlarda turuncu renk, reklamcılar tarafından sıklıkla kullanılır. Bu bağlamda bir marka oluşturmak isterseniz turuncu renkten faydalanabilirsiniz. Özellikli turuncunun çok daha açık olan renkleri, evdeki negatif enerjiyi kısa sürede yok edecektir.

Kırmızı

Çok özel bir renk olan kırmızı, asaletin ve gücün en önemli temsilcisidir. Kırmızının da tıpkı sarı gibi iştah açan bir tarafı vardır. Enerji verici bir renk olan kırmızı, tutku ve aşkla özleştirilir. Duygusal hediyeler, en yaratıcı hediye kutuları, seksi iç çamaşırları hep kırmızı tonlarındadır. Kırmızı aynı zamanda tehlikeye ve kızgınlığa işarettir.

Pembe

Pembe kadınsı ve feminen bir renk olarak dikkat çeker. Bu anlamda naifliğin, narinliğin ve güzelliğin temsili olarak görülür. Pembe aynı zamanda sağlıklı olmayı da çağrıştırır. Bu nedenle güzellik ürünlerine ait reklamlarda pembe rengin ağırlığı gözle görülür düzeydedir. Pembenin olumsuz tarafı ise güçsüzlüğü çağrıştırmasıdır.


Gri

Gri rengi objektifliği çağrıştırır. Bu da gri rengin daha güven verici olmasını sağlar. Spor müsabakalarında zaman zaman hakemlerin gri tonlara yakın kıyafetleri giydiğini görebiliyoruz. Moda tasarımcıları gri rengini çok sık kullanırlar. Doğası gereği pek çok kombinasyonla uyumlu olduğu için büyük ölçüde sevilen bir renktir. Ayrıca teknoloji firmaları gri rengi oldukça önemser. Şehir planlaması bağlamında düşündüğümüzde ise gri renk, zevksizliğin ve estetikten yoksunluğun işareti olarak algılanır. Tabi bunu sadece doğadan yoksun bırakılmış metropoller için söyleyebiliriz.

Siyah

Her zaman geçerli bir renk olarak kabul gören siyah, genellikle asaletle aynı cümle içinde kullanılır. Siyah aynı zamanda otoritenin gücünü pekiştirdiği bir renktir. Resmi devlet kurumları araçlarından kostümlerine dek siyah rengi kullanır. Bu anlamda siyah, ciddiyetin bir tamamlayıcısıdır. Tabi bunların yanında siyah, şeytani düşüncelerin ve kötülüğün de adeta bayrak rengidir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Sen de Düşüncelerini Paylaş!

DMCA.com Protection Status