Misophonia Hastalığı Hakkında İlginç Detaylar

Modern zamanın türettiği hastalıklardan biri olan Misophonia hastalığına siz de sahip olabilir misiniz?

Tam anlamıyla seslere karşı büyük bir nefret ve hassasiyet içeren bu ilginç hastalık, yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürüyor. Hastalık, kulakla ilgili fiziksel bir rahatsızlık içermiyor, sorun büyük ölçüde psikolojik. Daha da kötüsü ne yazık ki bugün itibariyle Misophonia rahatsızlığının kesin ve bilinen bir tedavisi yok.

Misophonia hastaları sinek vızıltısından ağız şapırdatmasına, çekirdek sesinden sakız sesine dek pek çok sesten büyük rahatsızlık duyabilir. İşte Misophonia hastalığıyla alakalı ilginç detaylar.

1.  Ağız şapırdatma sesi onların adeta kabusudur. Onlarla aynı ortamda yemek yerken çok dikkatli davransanız bile size reaksiyon gösterebilirler ya da masadan kalkıp gidebilirler. Bu onlar için dayanılmaz bir zulüm gibidir. Size gayet normal gelen sesler onlar için bir kabus gibidir.

2. Misophonia hastaları için ağız şapırtısı, sınırları zorlayan bir durumdur. Bu durum karşısında kendilerini çok çaresiz hissederler. Bir tepki veremedikleri için de bakışlarıyla size tepkilerini hissettirirler. Başka bir mekana gidip deşarj olabilirler ve hatta sinirden ağlayabilirler.

3. Aileleriyle olan bağları ne yazık ki bu hastalık yüzünden kopmaya başlar. Onlardan ayrı zamanlarda yemek yemek isterler. Bu sadece kendileri için değil çevresindekiler için de büyük rahatsızlıklar verir.

4. Sakız çiğneme esnasında ağzını kapatmayan insanlar da aynı şekilde kabus konusudur. Misophonia rahatsızlığı olan insanların yanında sakız çiğnerseniz, onunla olan arkadaşlığınızı kaybedebilirsiniz.




5. Bazı Misophonia hastaları nefes seslerine karşı aşırı duyarlı olabilir. Bu nedenle sevgilileriyle bile uyurken zorlanırlar. Kafalarını yastığın içine gömüp uyumaya çalışırlar. Horlama konusuna girmiyoruz bile.

6. Çay, kahve gibi sıcak içecekler de ses çıkarmaya oldukça uygundur. Sıcak içecekler esnasında ağzını höpürdetenlerdenseniz, Misophonia hastalarının hışmına uğrayabilirsiniz.

7. Misophonia hastaları genelde bu durumdan kurtulmak için sesleri taklit etmeye çalışır. Örneğin karşısında biri çekirdek çitliyorsa o sesin verdiği rahatsızlıktan kurtulmak adına o da çekirdek çitlemeye başlar. Fakat bu asla iyi bir çözüm olmayacaktır.

8. Misophonia hastalarının sıklıkla kulaklık taktığını görürsünüz. Bu onlar adına en ideal çözümdür. Çevresindeki insanlar bu duruma başta anlam veremez; ancak zamanla ona anlayış göstermeye başlarlar.

9. Misophonia son zamanlarda daha fazla rastlamaya başladık. Çoğu kişi Misophonia hastası olduğunun farkında bile değil. Bu konuda bazı testler söz konusu, bu testler aracılığıyla Misophonia konusundaki düzeyinizi saptayabilirsiniz. Misophonia hastaları çoğunlukla kulak,burun, boğaz uzmanlarına başvursa da daha ideal çözüm için psikologlara gitmek gerekiyor.



10. Misophonia sanıldığından çok daha ciddi bir rahatsızlıktır. Hatta bir alay konusu olamayacak kadar ciddidir. Çevrenizdeki Misophonia hastalarını lütfen anlayışla karşılayın ve onlara yardımcı olmaya çalışın.

11. Düdük sesi, diş fırçalama sesi, ıslık, tırnak kesme sesi, düdük sesi, korna sesi, sinek vızıldama sesi, kalem tıkırdama sesi gibi örnekler verilebilir.

12. Misophonia hastaları istemedikleri sesleri duyduğunda nefret, panik, kaçış, öldürme arzusu, öfke gibi duygu ya da istekler ön plana çıkabiliyor.

13. Misophonia hastaları bir noktadan sonra asosyalleşir, yalnızlığa yönelir. İnsanlardan kaçmak, uzaklaşmak ister. Duygusal ilişkilerinde zorluklar yaşarlar.

14. Misophonia hastalığının temelleri 10 ve 14 yaşları arasında oluşur.

15. Bu tip kişilerin önemli bir bölümü Obsesif olabiliyor. Hollanda’da yapılan bir araştırma, zaten bu veriyi net şekilde ortaya koyabiliyor.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Sen de Düşüncelerini Paylaş!

DMCA.com Protection Status