Başarılı Olmak İçin Bunları Hayatınızdan Çıkarın

Yaşama adımımızı attığımız ilk andan itibaren başarı kavramıyla bir şekilde çatışma halinde oluruz. Çünkü etrafımızca kabul görme içgüdümüz, bizi başarılı olmaya odaklar.

Bu çoğu zaman bizde bir baskı unsuruna dönüşür. Tabi başarının gerçekte ne olduğu, başarı kriterinin ne olduğu her daim uzun uzun tartışılabilecek bir konu. Nereden baktığınıza bağlı olarak herhangi bir meselede kendinizi başarılı ya da başarısız ilan edebilirsiniz. Genel anlamda başarı kavramı, nihayetinde bir fayda unsuru sağlayacak eylemin yerine getirilmesi olarak yorumlanır.

 

Okul, aile, meslek yaşamı ve sosyal yaşamda başarılı olabilmek açısından bazı genel geçer kriterlerden söz edebiliriz. Başarı, genel anlamda mutlulukla paralel ilerleyen biri süreçtir. Dolayısıyla mutlu kalabilmek adına başarıya sarılma ihtiyacı duyarız.

Başarıya giden yolda aslında en büyük engel, bizzat bizlerizdir. Bunu genelde fark etmez ya da inkar etme eğilimi gösteririz. Başarılı olmak adına hayatınızdan mutlaka çıkarmanız gereken alışkanlıkları, sizler için bir araya getirdik, gelin bu listeye hep birlikte bakalım.

Bahanelerden Kurtulun

Başarısızlık hikayelerinin öznesi olan kişilerle konuştuğunuzda genellikle bu duruma ilişkin pek çok mazeret ürettiğine tanık olabilirsiniz. Elbette çeşitli özel durumlar, sizi başarıya giden yolda olumsuz yönde etkileyebilir; ancak her başarısızlıktan sonra bir refleks olarak bu tip bahanelere sığınmamak gerekiyor. Bahanelerle vakit kaybetmekten ziyade, yenilgiyi büyük bir olgunlukla kabul ederek, bir sonraki hedefe aynı motivasyonla yürümek zorundasınız. Bahanelerle vakit kaybeden insanlar genelde kendilerine karşı müthiş bir özgüven sorunu yaşarlar. Bahanelerden sıyrılarak sorumluluğunuzun farkında varmalısınız. Bahanelere değil, onları oluşturan nedenlere odaklanmanız çok daha olumlu bir sonuç verecektir, bundan emin olabilirsiniz.

Sabit Fikirli Olmayın

Günümüzdeki insanların önemli bir bölümü aslında kendini değiştirmekten korkuyor. Bu kişiler çevresindeki insanların değişmesinden de aynı ölçüde korku duyarlar. Fikirlerinizin yaşam boyunca sabit kalması ve değişime direnmeniz, sizi vizyonuz kılacaktır. Farkındaysanız dünya artık çok hızlı bir şekilde dönüyor. Bu değişim hızına adapte olamayanlar, geleneksel düşüncenin sınırları içinde tükenmeye mahkum. Dünyada ne kadar geri kalmış, ne kadar başarısız ülke ya da topluluk varsa, istisnasız her birinin değişime kapalı olduklarını göreceksiniz. Oysa tam tersi, başarılı örnekleri incelediğinizde, her türlü fikre demokratik bir şekilde açık olunduğunu görebilirsiniz. Başarılı olan kişiler, çoğunlukla yeni bilgi edinme konusunda açtır. Sabit fikirli insanlar ise var olan yetenekleri, var olan becerileri ve bilgisiyle yetinir, bu da onun yaşama at gözlüğüyle bakmasına neden olur.

Hedefleri Küçük Tutmayın

Bu da genellikle öz güven konusunda büyük problemler yaşayan insanların en temel özelliklerinden birisidir. Bu tip kişiler, yaşamlarının her safhasında mütevazi hedefler belirler. Genel anlamda tevazu sahibi olmakla, burada bahsettiğim tevazu arasında ciddi bir fark var. Hayal kurarken cimri davranmayın, kendinize güvenin ve bir yerlerde var olan  o büyük potansiyelinizi açığa çıkarmak için bir çaba gösterin. Kendinize küçük hedefler koyarak önemli başarılara imza atamazsınız. Çünkü çoğunlukla yapabildikleriniz, ayını zamanda istedikleriniz, inatla talep etmeye çalıştıklarınız kadardır. Hedef çıtanızı bu kadar aşağıya koyduğunuzda, kimse sizin yerinize o hayalleri yukarılara çekmeyecektir. Bu nedenle “Bunu yapamam, böyle büyük ve boş hayaller kurmaya gerek yok. Nasılsa gerçekleşmeyecek” benzeri cümleleri hayatınızdan çıkarın. Herkesi şaşırtın, büyük oynayın. Daha büyük, daha da büyük oynayın. Bunu önce kendinize inandıramazsanız, gerçekleşmesi zaten olanaksızdır.

Mükemmeliyetçi Olmaya Çalışmayın

Elbette bir işi organize ederken pek çok detaya dikkat etmeniz gerekebilir; ancak bunu yaşam boyu devam eden bir alışkanlığa dönüştürdüğünüzde, bu defa hiçbir konuda tatmin olamama sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Her zaman yaptığınız bir iş 100 üzerinden 100 düzeyinde bir niteliğe sahip olmayacaktır. Kusurlara veya hatalara bu kadar takılı kalmayın. Hatalara rağmen yaptığınız işe ve kendinize olan güveni korumaya özen gösterin. Çünkü hatalar, aksaklıklar yaşamın doğal bir parçası. Tam anlamıyla bir mükemmeliyetçi olursanız, kendinizi yaşam boyu hiçbir konuda hazır hissetmezsiniz. Bunu yaparken de yıllarınızın çoktan geçtiğini görürsünüz. Kusursuzluğun peşinde fazla koşar ve hatalara odaklanırsanız, sürekli başarısızlık korkusu içinde yaşarsınız. Kaçan fırsatları, bu düşünceler yüzünden kaçırmayın.


Aynı Anda Çok Fazla İş Yapmayın

Başarı odaklanmayı zorunlu kılar. Örneğin bir sınava hazırlık yapıyorsunuz ve bu sınava hazırlanmanız için önünüzde tam bir senelik bir zaman var. Bu süre içinde, yaşamınızın odak noktasında söz konusu sınav olmak durumunda. Aynı süreçte, yoğun mesai yapmanız gereken başka bir hedef, başka bir çalışma planı varsa işiniz zor. Kapasitenizi ikiye, üçe bölmeyin. Zihninizi birden fazla hedefe aynı anda odaklarsanız, bunların aslında hiçbirinde başarılı olamazsınız. Başarı yolunda çok önemsediğiniz bir hedef varsa, onun hakkını emeğinizle vermek zorundasınız. Her şeye yetişme ve her işi aynı anda yapma telaşı sizi bir noktadan sonra tüketecektir.

 Hayır Demeyi Öğrenmek

Ne yazık ki bunu çok azımız başarabiliyor. Bunu başarabilen insanların aslında ne kadar mutlu olduklarını da rahatlıkla görebilirsiniz. Etrafınızdakilere istemediğiniz bir konuda “hayır” demeyi öğrenirseniz, hedefe giden yolda daha az yorulursunuz. İnsanlara, her konuya olumlu yaklaşmanın mümkün olamayacağını bir şekilde öğretmeniz gerekiyor. Ancak bunu öncelikle kendinizin benimsemesi şart. Sırtınıza yeni ve gereksiz yükler almayın, hedefinize katkı sunmayacak her şeye rahatlıkla “hayır” diyebilmelisiniz.

Size Zarar Veren İnsanlardan Uzak Durun

Enerjinizi sömüren, davranışlarıyla moralinizi bozan, sizi her anlamda yoran zararlı insanlardan bir an önce kurtulun. Bu tip kişilerin başarınıza hiçbir katkısı olmayacaktır, tam tersi varlıkları bile başarısızlığınızı tetikleyen bir unsur olacaktır. Bir zaman sonra çok vakit geçirdiğiniz insanların düşünceleri sizi etkilemeye, esir etmeye başlar. Etrafınızdakilere bu anlamda eleştirel gözle bakın ve onları radikal bir şekilde eleyin.


Çeşitli Bağımlılıklardan Kurtulun

Başarıya giden yolda, kişisel bağımlılıkları bir tarafa bırakmak şarttır. Bu bağımlılıklar elbette her insan özelinde çok daha farklı bir şekilde ele alınabilir. Her birimizin çeşitli özel zevkleri, hobileri, eğilimleri var, bunları eğer bir bağımlılık haline getirirsek, ulaşmak istediğimiz hedef, bizden gittikçe uzaklaşır. Özellikle sosyal medya bağımlılığı başta olmak üzere genel anlamda telefon bağımlılığı, televizyon bağımlılığı, örnek olarak verilebilir. Bunlara uzun uzun zaman harcamaya kalktığınız an, olumlu bir üretim sürecine dahil olmanız imkansızlaşır.

Sağlıklı Yaşamaya Özen Gösterin

Başarıya odaklanırken vücudunuzu es geçmeyin. Sağlıklı bir bünye, sağlıklı bir zihin, başarıya giden yolda sizin en büyük yardımcınız olacaktır. Kendinize önem verin ve sağlıklı beslenin. Aynı zamanda uyku düzeninizi de kontrol altında tutun. Verimli bir uyku, düzenli bir yaşam, size disiplini sağlayacaktır. En önemli sermayeniz, bizzat kendinizsiniz. Ona mutlaka önem vermelisiniz.

Tek Günlük Değil, Uzun Vadeli Planlar Yapın

Bir başarıya odaklanmış insanların sihirli günlere olan inancını bilirsiniz. Bu inanca fazla yoğunlaşırsanız, kendinizi salarsınız. Oysa başarı için düzenli ve istikrarlı bir şekilde çalışmak gerekiyor. Tek bir çalışmayla, mucizevi başarılar elde edemezsiniz. Evet belki bazı özel günler size muhteşem fikirler getirebilir; ancak bu fikirleri hayata geçirmek, düzenli bir çabayı zorunlu kılar.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Sen de Düşüncelerini Paylaş!

DMCA.com Protection Status