Neden Et Yememeliyiz?

Günümüzdeki hastalıkların en önemli nedenlerinden birisi de dengesiz ya da bilinçli beslenme alışkanlıkları. Özellikle de zararlı yağlar, genetiği değiştirilmiş hormonlu gıdalar, doğrudan beden sağlığımızı, dolaylı yollardan da ruh sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. Sağlıklı ve çok daha uzun ömürlü bir hayat için bilhassa etten uzak durmakta fayda var.  Peki çoğumuz için dayanılmaz lezzetlerden biri olan eti, yaşamımızdan neden izole etmeliyiz? İşte yanıtları:

 

1-) Her şeyden önce işlenmiş et pek çok açıdan büyük riskler taşıyor. Ette yer alan yağ yüksek düzeyde ısıya maruz kaldığında ortaya “mutajen” adı verilen madde çıkmaktadır. Bu madde hem kanserojen bir içeriğe sahiptir hem de genetik yapımız üzerinde ciddi hasarlar oluşturabilmektedir. Bilhassa işlenmiş sosis, işlenmiş salam benzeri gıdalarda ciddi ölçüde nitrik bulunur.

 

2-) Dünya Sağlık Örgütü’nün haftalık tavsiyesi 500 gram; ancak bu tavsiyeye çoğumuz uymuyor. Bizler et yiyelim diye ne yazık ki mezbahalarda işçiler son derece zor ve olumsuz koşullar altında deyim yerindeyse sömürülüyor. Üstelik bu üretim hanelerin koşulları oldukça sağlıksız ve korumadan uzak. Sadece bu şiddet odaklı, çarpık düzene bir son vermek için bile etten uzaklaşabiliriz.

 

3-) Ne yazık ki üretim tesislerinde hastalıkların yayılmasını önlemek ya da hayvanların daha hızlı büyümesini sağlamak adına çeşitli ilaçlar verilmektedir. Bu etleri yediğimizde kimi bakteriler, çeşitli ilaçlara karşı direnç gösterebiliyor.

4-) Et yeme alışkanlığı mide konusunda çok ciddi sorunları da beraberinde getirir. Çünkü et tüketimi en çok sindirim sistemini etkilemekte. Etin parçalanması ve sindirimi oldukça güçtür.

 

5-) Etin zarar verdiği organlardan biri de safra kesesidir. Safra keselerinde taş bulunanların problemleri et tüketimiyle beraber daha fazla açığa çıkıyor.

 

6-) Et tüketimi ürik asit düzeyinin artmasına neden olur. Bu da Gut adı verilen hastalığa sahip olan kişilerin eklem ağrılarının daha da yoğunlaşması anlamına gelmektedir.

 

7- )Etin bir diğer kötü etkisi de kolesterol düzeyi. Kolesterol düzeyinin yükselmesi demek bilhassa kalp ve damar hastalıklarının taşıdığı riskin artması demek.

 

8- ) Hayatından eti çıkaran insanların görece çok daha sağlıklı ve dengeli olduğunu görmek güç değildir. Uzun bir ömür ve sağlıklı bir beden için etten uzak durmanız, yararınıza olacaktır.

 

9-) İnsan doğası gereği etoburluğa değil otoburluğa daha eğilimlidir.

 

10-) Et tüketimini azaltan ya da yaşamından çıkaran insanların, düzenli et tüketen insanlara kıyasla cinsel yaşamları çok daha sağlıklıdır.

 

11-) Etin dahil olmadığı, sağlıklı bir beslenme düzeni, zihnin çok daha verimli ve pozitif çalışmasına neden olacaktır.

 

12-) Yaşamımızı devam ettirebilmek adına oldukça önemli olan lifler etlerde değil, sebzelerde yer alır.

 

13-) Dünyada ortalama her 10 antibiyotikten 7 tanesi hayvancılık alanında kullanılır.

 

14-) Deli danadan kuş gribine dek pek çok hastalığa yakalanma riskiniz bulunur.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Sen de Düşüncelerini Paylaş!

DMCA.com Protection Status