Magnezyumun Beynimize Etkisi

Son yıllarda magnezyumun popülerliği ciddi anlamda artıyor. Magnezyum günümüzde artık normal eczanelerde ve hatta marketlerde dahi rutin olarak kendine yer buluyor. Artık nerdeyse tüm besinlerin odak noktasında magnezyum bulunuyor. Magnezyumla ilgili övgüler bir abartıdan mı ibaret yoksa gerçeklik payı var mı? Bu sorulara daha yakından bakmaya çalışalım.

Her şeyden önce magnezyumun faydalı olduğuna dair söylenenler bir şehir efsanesi değil, büyük ölçüde bilimsel verilere dayanarak söylenen bir gerçektir. Endüstriyel çiftçiliğin bu denli yaygınlaşması ne yazık ki magnezyum açısından ciddi bir boşluk doğurmuş durumda. Bunun yanında bir de elbette suni gübreleri sıralayabiliriz. Magnezyumla ilgili potansiyel rezervler azaldığında bunun olumsuz etkilerine en çok anksiyete rahatsızlığında denk geleceğiz.

Ayrıca stres odaklı pek çok hastalığın daha da yaygınlaşması beklenebilir bir durum. Biyokimyasal reaksiyonlarda yer alan magnezyum maddesi, hücre transferinde etkin şekilde rol oynar.  Hücrelerin enerji üretmesine olanak sağlayan magnezyum, kemiklerde yoğun şekilde yer alır. Özellikle de zar bölümünde bolca magnezyuma rastlamak olasıdır. Magnezyum, hem protein oluşumlarına hem de kasların kasılabilmelerine katkı sunar.

Eksiklikleri Nörolojik Bozuklukları Tetikliyor

Magnezyumla ilgili en önemli araştırmalardan bir tanesi de eksikliğinin çeşitli nörolojik bozukluklara  davetiye çıkardığı yönündedir. Kronik şekilde magnezyum eksikliği olan kişilerin çeşitli psikiyatrik problemlerle karşı karşıya kaldığı kanıtlanmıştır. Neyse ki magnezyum takviyesi almak gibi pratik bir çözümden söz edebiliriz. Magnezyum aynı zamanda stresinizi azaltan, sizi rahatlatan, gevşeten doğal bir maddedir. GABA alıcılarını doğrudan uyarabilen magnezyum sayesinde stresi azaltmak oldukça kolay. Yapılan araştırmalar magnezyumun rahatlatıcı yönünü ortaya çıkarmıştır. Bilindiği üzere GABA olması gerektiği gibi çalışmadığı takdirde kişi daha fazla kaygı, endişe gibi duygulara sahip olur. Beyinde bir hiperaktivite durumu oluşur ve olağan fonksiyonlar devre dışı kalır. Bu tip etkiler zamanla anksiyeteye zemin hazırlar. Magnezyumun varlığı tüm bu süreçleri dengeler ve düzene sokar.

Nöronları Korumak İçin Koruma Kalkanı Oluşturur

Diğer taraftan magnezyum kortizol düzeyini düşürür. Stres hormonlarının salınımı bu sayede azalır ve beyne ulaşamaz. Bir bakıma nöronlar için bir koruma kalkanı gibi hareket eder. Kortizol durumlarında beyin hızlı hareket edemez, hızlı düşünüp aniden tepki vermez, hafıza ise görece daha yavaş çalışır. Odaklanma konusunda ya da makul kararlar verebilme noktasında sorun yaşayan insanlarda genelde magnezyum eksikliği tespit edilmiştir.


Hangi Durumlarda Magnezyum Takviyesi Almalıyım?

Magnezyumun sağlığımız adına ne kadar kritik bir rol üstlendiğini görmüş olduk. Peki magnezyum takviyesi almanızı gerektiğine nasıl karar vereceksiniz? Pek çok kişi bu konuda ne yazık ki belli bir bilinçten uzak olduğu için çözüme de uzak kalabiliyor. Bu yazımızdan sonra elbette hemen bir koşu magnezyum stoklamayın. Çünkü magnezyum tüketimi elbette herkes için aynı düzeyde uygun olmayabilir. Mesela en basiti böbrekleri ile alakalı olarak problem yaşayan kişilerin magnezyum tüketmesi pek tavsiye edilen bir durum değildir. Bu nedenle en iyisi önce bu konuda uygun bir hekime görünmenizdir. Eğer magnezyum açısından uygun olduğunuza kanaat getirilirse gerekli takviyeler yapılacaktır. Kafanıza göre, bilinçsiz şekilde magnezyum tüketmeniz, sizin için yarardan çok zarar da getirebilir. Bu nedenle yukarıda da belirttiğimiz üzere doktorunuzun onayı olmadan ekstra magnezyum tüketmeyin. Doktorunuz en kötü ihtimalle size kullanmanız gereken dozu belirtecektir.

Magnezyum Barındıran Besinler

Magnezyumun en zengin olduğu besinler tabi ki doğal besinlerdir. Ne yazık ki günümüzde organik besinlere ulaşmak bir hayli zorlaştı.

En zengin magnezyum besinleri arasında,

  • Badem, ceviz, fındık gibi kuru yemişler,
  • Nohut, fasulye, mercimek ve börülce gibi baklagiller,
  • Domates, kereviz, ıspanak, soğan ve marul gibi sebzeler,
  • İncir, üzüm, hurma, avokado ve muz gibi meyveler,
  • Buğday, yulaf, çavdar gibi tahıllarda ve tüm tahıllı ekmekler,
  • Ay çekirdeği ve kabak çekirdeği gibi tohumlar
  • Maydanoz, bezelye, kabak ve kuru üzümü sıralayabiliriz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

3 yorum

  1. Magnezyum yazısını okudum. O kadar akıcı anlaşılır bir yazı olmuş ki çok teşekkür ediyorum. Sagolun ✔

  2. Kas agrılarıma ve belfıtıgı tutulmalarıma çok iyi geldi ayrıca daha az kaygı ve endişe yaşadığımı farkettim bence çok iyi bir takviye

Sen de Düşüncelerini Paylaş!

DMCA.com Protection Status