Geleceğin Popüler Meslekleri
Küçüklüğümüzden bu yana “Büyüyünce ne olacaksın?” gibi sorularla meşgul oluyoruz. Aslında o dönem cevap verdiğimiz mesleklerin pek çoğu popülerliğini çoktan yitirdi bile. Çünkü her dönem kendi mesleklerini yaratıyor. Artık geleneksel mesleklerden ziyade yeni nesil meslekler geleceğe damga vuracak gibi görünüyor.
Bu ayı zamanda ekonomik açıdan da ciddi farklar yaratacak. Artık çocuklar büyüdükleri zaman doktor, avukat, mühendis değil de yazılımcı, yapay zeka uzmanı ya da uzay mühendisi olmayı hayal ediyor. Teknolojinin gelişmesiyle beraber mesleki açıdan yeni dinamiklerden söz edebiliriz. Sizler için gelecekte çok daha popüler olması beklenen, bugünden yatırım yapılması gereken bazı meslekleri derledik.
1. Aktüerya Uzmanı
Gelecekte gerçekten de paraya para demeyecek bazı meslekler var. Bulardan bir tanesi de adını pek de duymadığımız aktüerya uzmanlığı. Bu alanda uzman olan kişiler temel düzeyde olası aksilik senaryolarına ilişkin risk analizleri yapmakla yükümlüdür. Bu aksiliklerin içinde ölümleri, hastalıkları ya da kazaları sayabiliriz. Aktüerya uzmanları herhangi bir felaket senaryosunda ekonomik açıdan etkileri minimize eder. Bu anlamda çeşitli güvenlik önlemleri alır ve bir program oluşturur. Bu anlamda aktüerya uzmanlarını finans sektörü içinde değerlendirmek daha doğru olacaktır. Aktüerya eğitimi toplamda 4 sene boyunca devam eder. Öğrenciler lisans eğitimleri boyunca istatistik, risk kuramı, bilgisayar, matematik gibi alanlarda dersler görürler. Aktüerler bugün pek çok sektörde çalışabilir; ancak özellikle sigorta şirketlerinde daha kolay iş bulma şansları bulunur. Toplumda henüz yeni yeni tanınmaya başlanan bu mesleğin en önemli avantajı şu anda rekabetin çok düşük düzeyde olması. Bu anlamda kendini çok iyi yetiştiriş bir aktüerya uzmanı sektörde kolay bir şekilde tutunabilir ve iyi paralar kazanabilir.
2. Yapay Zeka Uzmanları
Yapay zeka günümüze ve belli ki yakın geleceğimize damga vuran bir teknoloji. Adını her duyduğumuzda heyecanlandığımız; ancak yaratacağı handikaplardan dolayı da bir nebze endişelendiğimiz yapay zeka, gündelik yaşamı büyük ölçüde belirleyecek. İnsana olan ihtiyacı azaltacağı için her ne kadar işsizliği büyütme tehlikesi yaratsa da bu teknolojinin yaygınlaşması, üretim süreçlerinde devrim yaratacaktır. Yapay zeka daha yoğun ve verimli bir üretim gerçekleştirmek, bunu yaparken de hataları neredeyse sıfır noktasına çekmek için geliştirilmiş üst düzey bir algoritma sistemidir. Yapay zeka teknolojisinde insan beyni referans alınmıştır. Yapay zekanın potansiyel açısından bir üst sınırı yoktur. Olası her türlü aksiliği karşı yapay zeka, en doğru çözümü hızlı bir şekilde üretir. Bugün arama sonuçlarında, telefonlarda, uzay teknolojilerinde, fabrikalarda, otomobillerde yapay zekanın yansımalarına ufak ufak rastlıyoruz; ancak bunlar tabi daha başlangıç aşaması. 20 sene sonra yapay zeka üretim alanlarının önemli bir alanına yerleşecek. Modelleme yapan ya da robot yazılımlar konusunda kendini geliştiren bireylerin bu konuda şansı bir hayli yüksek.
3. Robot Mühendisi
Mühendislik her zaman ve her koşulda geçerliliği olan bir alan; ancak yakın zaman sonra mühendislikte yeni alt dallar ortaya çıkacak. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkacak olan mesleklerden biri de robot mühendisliğidir. Robot mühendislerinin temel amacı daha düşük maliyetlerle yüksek teknolojiyi temin edebilecekleri robotları oluşturmaktır. Aynı zamanda robot mühendisleri bu tip robotların bakım ve onarım süreçlerinde de aktiftir. Bu sebeple robot bakım teknisyenlerine de ileride epey ihtiyaç duyulacaktır. Kendinize bu alanda yatırım yapabilir ve geleceğin en popüler meslek dallarından birinde parmakla gösterilen birine dönüşebilirsiniz.
4. Mobil Uygulama Geliştiricisi
Malum çağımız akıllı telefonların ve tabletlerin çağı. Bu sihirli cihazları bu kadar özel ve büyüleyici kılan en önemli özellik, içlerinde yer alan yaratıcı uygulamalar ve oyunlar. İnternette vakit geçiren insanların ezici bir çoğunluğu bunu bir uygulama üzerinden gerçekleştiriyor. Yolda, iş yerinde, evde, nerede olursak olalım bizi akıllı telefonlara bağlayan pek çok mobil uygulama söz konusu ve bu uygulamalar git gide gelişiyor. Zaman geçtikçe mobil teknolojiler başka bir noktaya evirilince, uygulamalar da hayatımızın vazgeçilmezleri haline gelecek. Alışverişlerde, sosyal etkinliklerde, bankacılık sistemlerinde vs. hep bu uygulamalardan faydalanıyoruz. Bu nedenle geleceğin meslekleri listesinde mobil uygulama geliştiricileri her zaman kendine yer buluyor.
5. Veri Analiz Uzmanları
Dikkat edilirse geleceğin meslekleri büyük ölçüde bilgisayar ve yazılım teknolojilerine bağlı. İşte bunlardan biri daha: veri analiz uzmanlığı.
Üretime dahil olan dev fabrikalar ya da kuruluşlar için bir noktadan sonra veri hayati derecede önemli bir öğeye dönüşmeye başlıyor. Veriyi takip ve kontrol etmek, daha da önemlisi pek çok açıdan analiz etmek, oldukça önemlidir. Veri analiz uzmanlarına olan ihtiyaç yaklaşık 10 sene sonra daha da önemli hale gelecektir.
6. Web Tasarım Uzmanlığı
Her ne kadar sosyal medyanın güçlenmesi web sitelerini biraz arka plana itmiş gibi görünse de işin aslı pek de öyle değil. Web siteler, internetin her daim odak noktasını oluşturuyor. SEO’nun devreye girmesi, internet üzerinden para kazanmaya daha farklı bir boyut kattı. Artık güncel ve özgün içeriklerin yer aldığı web siteleri, Google algoritması tarafından ödüllendiriliyor. Kurumların imajı açısından web sitelerin içeriği ve biçimsel yapısı son derece önemlidir. Bilhassa satış odaklı sitelerin doğru ve etkili şekilde tasarlanması ekonomik açıdan önemli bir avantaj sağlayacaktır. Bu nedenle kaliteli web tasarım uzmanları popülerliklerini her zaman korumaya devam edeceklerdir.
7. Veri Güvenliği Uzmanlığı
Verinin oldukça kıymetli bir unsur olduğuna yukarıda vurgu yaptık. Verinin önemi arttıkça onu korumak için ortaya çıkan güvenlik önemleri de bir kat daha önem kazanmaya başlıyor. Bu bağlamda gözler ileride veri güvenliği uzmanlarına daha fazla çevrilecek gibi görünüyor. Siber saldırılara karşı veri güvenlik uzmanları doğru şekilde pozisyon almanızı sağlar ve özel ya da hassas bilgilerinizi dışarıya karşı korur.
8. 3D Yazıcı Mühendisliği
Bu da geleceği şekillendirecek meslek gruplarından biri olarak dikkat çekiyor. 3D yazıcılar çizilen objeleri müthiş bir gerçekçiliğe dönüştürüyor. Gerçekçiliğe ayrı bir boyut katan 3D yazıcıların doğru ve etkili kullanılması adına 3D mühendislerine ihtiyaç duyuluyor. 3D mühendisliği oldukça teknik ve zor bir alandır. Bu alanda gerekli eğitimi alarak fark yaratabilir ve ciddi kazançlar elde edebilirsiniz.
9. Giyilebilir Teknoloji Tasarımcılığı
İlk duyulduğunda pek bir şey ifade etmeyebilir; ancak şimdilik biraz fantastik gibi duran bu ilginç meslek yakın gelecekte oldukça sıradanlaşacak ve yaşamın pek çok alanına yayılacak. Giyilebilir teknoloji, günlük yaşamda aksesuar şeklinde kullanılabilen her türlü teknolojiyi kapsıyor. Bu teknoloji için bluetooth teknolojisine ihtiyaç duyulur. Temel amacı gündelik yaşamı daha pratik bir hale getirmek ve teknolojiyi fiziksel anlamda daha yakınımızda tutmaktır. Bluetooth kulaklılar, akıllı saatler, sporcuların kullandığı özel bileklikler bu tip giyilebilir teknolojik ürünlere örnek olarak gösterilebilir. Yavaş yavaş bu ürünlere akıllı gözlükler ve lensler eklenmeye başladı. Artık günümüzde hemen her ürünü “akıllı” kategorisine yerleştirmek teknik olarak mümkün. Bu tip ürünlerin aynı zamanda bir aksesuara dönüşmesi de ayrı bir keyif yaratıyor. Yeni bir iş tanımı olarak kabul gören giyilebilir teknoloji tasarımcılığında kendi yerinizi alabilirsiniz.
Tüm bu mesleklerin haricinde yakın gelecekte; gerontoloji uzmanlığı, robot koordinatörlüğü, endüstriyel veri bilimciliği, finans yöneticiliği gibi meslek dallarının da popüler bir kimliğe bürüneceğini ifade edebiliriz.