Sürekli Aç Hissediyorsanız İşte Nedenleri

Çoğu zaman yeterli düzeyde yemek yemenize rağmen aç hissetme durumundan bir türlü kurtulamıyor musunuz? Bu konuda yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. En başta şunu bilmelisiniz ki hem beslenme alışkanlıklarınızda hem de yaşam biçiminizde çok radikal değişimlere ihtiyacınız var. Bu değişiklikleri yapmadığınız sürece söz konusu sorunla karşılaşmaya devam edecek gibi görünüyorsunuz. Günün en ilgisiz saatlerinde bile sürekli buzdolabını açıyor ve yiyecek bir şeyler arıyorsanız tehlike çanlarının çaldığını söylemeliyiz. Bu sorunun muhtemel nedenlerine gelin beraber göz atalım.

1. Susuzluk

Beyinde hipotalamus ismiyle anılan bölgede açık ve susuzluk birlikte düzenlenir. Bu nedenle bölge zaman zaman susuzluğu da açlık gibi algılıyor. Böyle bir senaryo ile karşılaşmak istemiyorsanız susuz kalmayın, gün içinde bolca su tüketin. Özellikle yemek öncesinde içtiğiniz suyun size bu yönde daha somut faydası olacaktır.

2. Az Yemek Yemek

Gerçekten kendinizi daima aç hissediyorsanız en düz mantıkla gün içinde çok az yemek tüketiyorsunuzdur. Her gün almanız gereken kalori miktarından ya da besin öğelerinden uzak kalırsanız kendinizi aç hissetmeniz çok doğaldır. Normal şekilde yemek yemenize rağmen fazla enerji harcamanız da açlık hissinizi tetikler. Besin günlükleri tutmak size bu açıdan önemli bir fayda sağlayabilir.

3. Sosyal Medya

Sadece biyolojik değil aynı zamanda sosyal ve psikolojik nedenlere de göz atmak gerekiyor. Sosyal medya platformları, yemek uygulamaları sistemsel olarak iştahımızı açacak görsellerle bizi çevreliyor.  Yemeklerle ilgili görsellerin fazlalığı açlık hormonunu harekete geçiriyor. En azından daha sağlıklı yemekler paylaşan hesapların takibini yapmak daha doğru olacaktır.

4. Sıkılganlık

Kendinizi aç hissettiğiniz pek çok zamanda esas sorunun aslında sıkılganlık olduğunu fark edebilirsiniz. Genelde insanlar sıkılmak ve gerçekten acıkmak arasındaki farktan bihaber. Mesela yemek yedikten çok kısa bir süre sonra oyalanmak adına bir şeyler yemek istiyorsanız, burada hemen kendinize engel olmalı ve yemek yerine bir bardak su içmeyi tercih etmelisiniz. Yemek; oyalanacak, sıkılmayı giderecek bir olgu değildir. Bu farkın ayırımına varmak sorununuzu en azından kısa vadede çözmenize yardımcı olabilir.



5. Regl Dönemleri

Kadınların belası regl dönemleri bu konuda da karşılarına çıkıyor. Regl dönemlerinde canınızın tatlı ya da farklı farklı yemekleri çekmesi gayet doğal. Progesteron düzeyinin yaklaşması bu durumun en önemli nedeni olarak gösterilebilir. Çünkü tam olarak bu dönemde kadınları kendilerini zaman zaman depresif hissetmelerine yol açabiliyor. Bozulan psikolojiden biraz olsun uzaklaşmak adına genelde şekerli yiyeceklere yöneliyoruz. Bu nedenle regl dönemlerinde kadınlar normal zamanlara göre biraz daha tetikte olması, yediklerine dikkat etmesi gerekir.

6. Bilinçsiz Yemek Seçimleri

Az yemek kadar yemek seçimlerindeki hatalar da açlık hissini tetikliyor. Karbonhidrat konusundaki yanlış ve abartılı seçimler kan şekerinde anlık yükselmelere ya da inişlere yol açıyor. Bu senaryo doğrudan açlığa neden oluyor. Çözüm besin öğelerini daha dengeli bir biçimde almaktan geçiyor.

7. Az Uyku

Uyku konusundaki eksiklikler ne yazık ki açlığa neden olacak unsurlar arasında yer alıyor. Az uyuduğunuz zaman leptin hormonu azalır. Bu hormonun görevi bilindiği üzere açlığı bastırmak. Uzmanlar günde ortalama 7-8 saat civarında düzenli bir şekilde uyumanın önemini vurguluyor.



8. Öğünleri Atlamak

Açlığınızı belli bir dengede tutmak istiyorsanız, bunun en önemli yöntemlerinden bir tanesi düzenli biçimde ana ya da ara öğünleri gerçekleştirmek. Bu ritmin bozulması adına çok özel durumlarda belli bahaneler kabul edilebilir; ancak bunların birer alışkanlığa dönüşmemesi gerekiyor. Mesela işe geç kaldınız ve işe geç kaldınız. Bu durumunda ne yazık ki önemli bir öğün olan kahvaltıyı es geçmek zorundasınız. En azından böyle durumlarda bir miktar ceviz ya da badem sizi dengeleyecektir.

9. Yemekleri Hızlı Yemek

Yemekleri yavaş bir şekilde yediğiniz zaman beyninize tokluk sinyalleri iletiliyor. Hızlı yediğinizde de doymanıza rağmen bu sinyaller beyne ulaşma noktasında epey geç kalıyor. Yemekleri yavaş yemeniz durumunda bu sorunun önüne geçebilirsiniz.

10. İlaçlar

En önemli nedenlerden bir tanesi de kullandığınız çeşitli ilaçların etkisi. Kimi ilaçlarda maalesef iştahın açılması gibi bir sonuç olabiliyor. Tabi buna rağmen ilaçları bıraktığınız zaman bu tip olumsuz etkilerden kolayca uzaklaşabiliyorsunuz. Dolayısıyla bunları dönemlik bir problem olarak görebiliriz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Sen de Düşüncelerini Paylaş!

DMCA.com Protection Status