Bu Besinler Adeta Birer Doğal Antibiyotik!

Antibiyotikler, bakteri temelli enfeksiyonları engellemek adına kullandığımız önemli ilaçlardır. Antibiyotikler doğru zamanda ve doktor kontrolünde kullanılmadığında istenmeyen sonuçlar yaratabilir. Antibiyotikler bakterilere karşı kısa sürede hızlı çözümler üretir. Toplumda bu ilaçlara karşı doğru bilinen pek çok yanlış olduğunu hatırlatalım. Yanlış ve bilinçsiz kullanımlar savunma mekanizmamıza zararlar verebilir. Aslında doğanın bize bahşettiği doğal antibiyotiklere yönelmek çoğu zaman daha sağlıklı bir yönelimdir. Enfeksiyonlar karşısında vücut direncinizi yükseltecek olan doğal antibiyotikleri bu listede bir araya getirdik.

Sarımsak

Sarımsak doğal antibiyotik denildiği zaman akla gelen ilk bitki türüdür. Evlerimizde, özellikle yemeklerde yaygın olarak kullandığımız sarımsağın faydaları saymakla bitmez. Sarımsağın içindeki alisin özü, antibakteriyel bir niteliğe sahiptir. Sarımsak tüketiminin en önemli taraflarından biri de vücutta yer alan yararlı bakterilere herhangi bir zararının olmaması. Kokusunu umursamadan her gün tüketmeye özen gösterin.

Bal

Tadı güzel, rengi güzel, kokusu güzel. Daha ne olsun. Bal doğanın tüm mucizelerini bünyesinde barındırıyor. Antik çağda bal yaraların tedavi edilmesinde kullanılıyordu. O zamandan bugüne en etkili doğal antibiyotiklerden biri olmayı sürdürüyor. Balın antiseptik özelliği bu direncin en önemli nedeni. Bal tükettiğinizde bakterilerin türemesi engelleneceği için toksinler de temizlenmiş olur. Bal aynı zamanda karaciğerin de daha etkili çalışmasına yardımcı olur. Tabi ülkemizde bal konusunda ciddi bir nitelik karmaşası var. Nitelikli ve organik balı tercih etmeniz oldukça önemlidir. Özellikle de balın işlenmemesine dikkat ediniz.

Lahana

Lahananın içinde kükürt bulunur. Tıpkı brokoli ve karalahana gibi kansere karşı çok etkili bir silahtır. Ufak bir kase bile yeseniz günlük C vitamini ihtiyacınız önemli ölçüde karşılanmış olur. Lahanın besin değerleri oldukça yüksektir. Lahanayı yemek olarak ya da doğrudan salata olarak tüketebilirsiniz.

Elma Sirkesi

İşlenmemiş olan elma sirkesi genelde salatalarda veya bizzat yemeklerde kullanılıyor. Hem kolesterolü hem de kanser olasılığını önemli ölçüde azaltan elma sirkesi, kanı alkalize eder. Bu sayede de toksinlerin vücuttan atılması kolaylaşır. Aynı zamanda kilonuzu kontrol altına almak için de elma sirkesini bol bol tüketmeniz önerilir. Yemekte tercih edeceğiniz sebzeleri birkaç saat öncesinden sirkeli suyun içinde bekletmeniz yararınıza olacaktır.


Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı genelde güzellik tariflerinde tercih ediliyor. Bu yağın bir diğer mucizesi de antimikrobiyal etkisidir. Aynı zamanda antioksidanlara sahip olması da bağışıklık sistemine güç katar. Kan şekerinizi dengelemek ve hatta zihinsel fonksiyonları harekete geçirmek için de Hindistan cevizi yağını kullanabilirsiniz. Sabahları kahve içme alışkanlığınız varsa, içine bir kaşık Hindistan cevizi yağından koymanızı öneriyoruz.

Kekik Yağı

Kekik yağının içinde karvakol adı verilen bir tür antimikrobiyaller bulunur. Bu durum vücut direncini artırır. Kekik yağı tıp alanında henüz keşfedilmiş bir mucize değildir. Çok eski zamanlardan bu yana antiviral niteliğe sahip olan kekik yağı, farklı toplumlarca kullanılmış. Kekik yağı bilhassa parazit oluşumlarına karşı son derece etkilidir. Diğer yandan da yaraların iyileşme süreçlerinde veya solunum sorunlarında kekik yağına başvurabilirsiniz.

Zerdeçal

Zerdeçal bilindiği üzere Hint mutfağının sembolik lezzetleri arasında yer alıyor. Bu mucizevi baharata Çin’de de rastlamak mümkün. Zereçal bilhassa yaraların iyileşmesinde ya da enfeksiyonların tedavi süreçlerinde başvurulan bir baharat. Ayrıca mide konusunda çeşitli rahatsızlıklar yaşıyorsanız da zerdeçal sizin için doğru adres olacaktır. Dilerseniz zerdeçal özlü besini takviyelerine de yönelmeniz mümkün.


Ekinezya

Ekinezya; çoğunlukla yara oluşumlarına karşı ya da bakteri odaklı enfeksiyonların engellenmesinde kullanılır. Doğal antibiyotikler arasında her daim kendine yer bulmayı başaran ekinezya aynı zamanda kan zehirlenmelerinde de kullanılıyor. Günümüzde ekinezya, krem veya merhem biçiminde de satılıyor. Gün içinde ortalama bir bardak tüketmeniz halinde bakteri enfeksiyonlarını ortadan kaldırabilirsiniz.

Zencefil

Doğal antibiyotik özelliğine sahip olan zencefil, bu listede olmayı fazlasıyla hak ediyor. Zencefil pek çok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Bilhassa taze olarak tüketilmesi patojenlere karşı etkili sonuçların alınmasını sağlıyor. Zencefil diğer yandan da dişeti enfeksiyon problemlerinde kullanılır. Dilerseniz zencefili kuru şekilde de tüketmeniz mümkün. Çay olarak tüketmek isterseniz de bir nebze  bal ya da limon ilave etmeniz daha iyi sonuç verecektir.

Greyfurt Çekirdeği Özü

Doğal bir antiseptik olan greyfurt çekirdeği özü çok ayıda virüs, bakteri ya da mantar üstünde olumlu yönde etkili olmuştur. Aynı zamanda içinde yer alan antioksidandan dolayı bağışıklık sistemini dirençli tutar. Çekirdek özü bol düzeyde C vitamini bulundurur.

Tabi bütün bu sözünü ettiğimiz doğal antibiyotikler dışında doğanın bize armağan ettiği nice mucize var. Kırmızı biberden defne yaprağına, tarçından fesleğene dek pek çok bitkiyi evinizde birer doğal kalkan olarak bulundurmanız önemli. Bütün bunların vücudun bakterilere karşı savaşında destekleyici birer etken olduğunu unutmayın.

Sosyal Medyada Paylaşın:

1 Yorum

  1. Güzel Bilgiler Görüyorum İnsanların Yaşaması İçinFaydalı Bilgiler.
    Teşekür Ederim.

Sen de Düşüncelerini Paylaş!

DMCA.com Protection Status