Dışarıda Çok Fazla Yemek Yiyenleri Bekleyen Tehlike

Hepimiz  az ya da çok, bir şekilde dışarıdaki restoranlarda, lokantalarda ya da fast food mekanlarda yemek yeme alışkanlığına sahibiz. Özellikle bu durum çalışanlar için rutin bir duruma dönüşmüş durumda. “Koca koca insanlarız, evden beslenme mi getirelim” dediğinizi duyar gibiyiz.

Açıkçası dışarıda yenen yemeklerin sağlık açısından ne tür sonuçlar yarattığına dair bazı yeni raporlar yayınlandıkça evden yemek götürenlerin sayısında önemli bir artış olabilir.

Bunun hem daha ekonomik hem de daha sağlıklı olacağı kesin. Dışarıda yenen yemeklere dair her ay yeni bir araştırmayla karşılaşıyoruz. Yakın zaman önce Silent Spring Endüstrisi bu konuda özel bir araştırmaya imza attı.

Sağlıklı Beslenme Anketi adı altında toplamda 10 bin kişiyle görüşüldü. Neticede PFAS şeklinde bilinen kimyasal maddeye maruz kalan kişilerin istikrarlı bir şekilde dışarıdan yemek yediği sonucuyla karşılaşıldı. Anket kapsamında katılımcılara günlük ve haftalık olarak yedikleri yemekler soruldu. Katılımcılara aynı zamanda kan tahlilleri de yapıldı. Evde yemek yiyen inanların kanlarında dışarıda yemek yiyen insanlara kıyasla çok daha az düzeyde kimyasal maddeye rastlandı.


Araştırmacılar her şekilde evlerde hazırlanan yemeklerin restoran yemeklerinden çok daha sağlıklı bir içeriğe sahip olduğunu vurguladı.  Buna rağmen elbette dışarıda yemek yemenin pek çok kişi için karşı konulmaz bir cazibesi var. Reklamın gücü, yemeklerin kokusu ve sunumu, yemeklerin çeşitliliği, servis vs. insanlar için cazip bir durum. Aynı zamanda evde yemek hazırlamak, en hafifinden emek isteyen bir süreç.

Restoranlardaki yemeklerin sağlıksız olmalarının en önemli nedeni tazelik konusunda belli bir özene sahip olunmaması. Aynı zamanda daha fazla kar elde etmek adına yan ürünlerin ucuz olarak tercih edilmesi ve yedekleme sürelerinin çok uzun olmasını da ekleyebiliriz. PFAS adı verilen kimyasallar kanser ve düşük doğum gibi riskleri içinde barındırır.  Ayrıca paketlenmiş gıdalarda da benzer bir tehlike olabileceği söyleniyor. Environmental Health Perspectives isimli dergide bu konuya ilişkin özel bir bölüm ayrıldı. Tükettiğimiz hazır gıdalarla PFAS arasındaki bağlar ilk defa bu tip bir çalışmayla ortaya konulmuş oldu diyebiliriz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Sen de Düşüncelerini Paylaş!

DMCA.com Protection Status