Her gün 1 Yeni Bilgi | Kaliteli Bilginin Adresi,

Zekayı Geliştiren Bilimsel Yöntemler Nelerdir?

Potansiyel zekamızın çoğu zaman pek farkında olamıyoruz ve kendimizi bu yönde pek geliştirmiyoruz. Oysa zeka, gelişime oldukça açık, dinamik bir mekanizma. Bu, üstelik bilimsel anlamda da kanıtlanmış durumda. Hayatınızın çok daha pozitif bir yöne evrilmesi için beyninizi geliştirmeniz olası. Zekayı geliştiren bilimsel yöntemlere ve zihinsel egzersizlere yakından bakalım.

1. Gün Boyu Sık Sık Su Tüketin

Su tüketmenin pek çok faydası var, bunlardan bir tanesi de zihninizle alakalı. Özellikle sabah kalktığınız ilk anda, aç karnına içeceğiniz su oldukça önemli. Beynin 3/4 ‘lük bölümü sudan oluşuyor. Kalktıktan sonra yarım saat içinde en az iki bardak su tüketmeniz yararınıza olabilir.

2. Uykunuzu Önemseyin

Uyku zeka gelişiminde çok ciddi bir rol oynar. Uyku zaten vücudunuzdan ziyade beyninizin dinlenmesi açısından gerekli bir süreçtir. Elbette bu süreçte bedeni dinlendirmek de önemlidir; ancak öncelik zihnin dinlenmesinden yanadır. Uyku sürecinde beyin bir bakıma şarj olur. Bu nedenle dünyanın en iyi fikirleri için sabah saatleri iyi fırsatlar sunar. Sabah erken saatlerde çalışan insanların çok daha verimli şekilde çalışmalarının nedeni de budur. Bu konuda fareler üzerinde de çeşitli bilimsel deneyler yapılmıştır. Tabi uykunun kaliteli olması da çok önemli bir detay.

3. Kitap Okumayı Rutin Haline Getirin

Kitap okumak size her koşulda yeni yeni kapılar açar. Birkaç dakika içinde sizden kilometrelerce uzakta başka başka kültürlerden insanlarla tanışırsınız. Hiç bilmediğiniz dünyaların içine dahil olursunuz. İlla bir roman olması gerekmez, bir ansiklopedi, bir dergi bile okuma alışkanlığınızı diri tutacaktır. Okumak, okuma yoluyla düşünmek etkili bir egzersiz olarak kabul görür. Günde 30 dakikanızı bile ayırsanız kısa süre içinde beyin gelişiminizdeki farkları somut olarak görebileceksiniz.  Okumayı alışkanlık haline getirdikten sonra asla elinizden kitabı bırakamayacaksınız. İşleriniz dolayısıyla bir gün kitaba ara vermek zorunda kalsanız bile, aklınız hep okuyamadığınız kitaplarda kalmaya başlayacak.

 4. Her Gün Biraz da Olsa Kestirmeye Çalışın

Deyim yerindeyse her gün birkaç dakika bile olsa şekerleme yapmak, beyin sağlığınıza ciddi bir katkı sunar. Bu sürelerin 20 dakika civarında olması ideal olarak görünüyor. Kısa bir uyku ile günün geri kalanına harika bir şekilde devam edebilirsiniz. Tarihteki çok büyük ustaların şekerlemeyi rutin hale getirdiği biliniyor. Da Vinci, bunlardan sadece bir tanesi.


5. Boş Konulara Vakit Ayırmayın

İnsanlar olarak zamanımız zaten kısıtlı, ortalama yaşam süremiz belli. Bunu da zaten belli bir bölümünü aktif bir biçimde geçirmek durumundayız. Hal böyleyken boş beleş işlere vakit harcamamak gerekiyor. Zamanınızı çalan dedikodulardan uzak durun, sosyal medyada tüm gününüzü harcamayın. Bunlar zihinsel olarak sizi sadece yoran aktivitelerdir. Size büyük ölçüde bir katkı sunmaz, tam tersi beyninizi uyuşturur. Aynı şekilde televizyon izlemek de zekanın gelişimi önünde ciddi bir engeldir. Vaktinizin çok kıymetli olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

6. Kafanızı Açan Filmlere Göz Atın

Filmler doğası gereği katmanlı bir yapıya sahiptir. Nitelikli filmler özellikle senaryo yapılarıyla belli bir derinliğe ve gizeme sahip olan sinema filmleri daimi bir zihinsel egzersizi ayağınıza getirir. Sonunu tahmin etmeye çalışacağınız, olaylar arasındaki bağlantılar üzerine kafa yoracağınız filmlere ağırlık vermelisiniz. Bu belki de zihinsel gelişim açısından en eğlenceli yöntemlerden biri olsa gerek.

7. Motosiklet Sürün

İlginç bir şekilde motosiklet kullanmak dikkat ve odaklanma seviyenizi yukarı çıkarır. Aynı zamanda bu sizi daha genç ve zinde hissettirir. Uzun süre motosiklet kullanan kişilerin beyin fonksiyonları görece daha iyi çalışıyor. Özellikle Alzheimer gibi hastalıklara karşı riskin ciddi anlamda düştüğünü ifade edebiliriz.


8. Örgü Örmekten Çekinmeyin

Yine biraz tuhaf bir öneri farkındayız ama gerçekten de örgü örmek zekâ gelişimi açısından son derece önemli. Örgü örmenin yapılan araştırmalara göre beynin belli bölgelerini harekete geçirdiği kanıtlanmıştır. Bu aynı zamanda verimli bir meditasyon yöntemi. Biraz sabır istese de zekanızı geliştirecek bu yöntemi denemekten çekinmeyin.

9. Müzik Dinleyin

Araştırmalar daima müzik dinlemenin ruhu ve bedeni beslediğini gösteriyor. “Müzik ruhun gıdasıdır” sözü elbette boşan söylenmemiştir. Müzik hem hafızayı diri ve güçlü tutuyor, hem de odaklanma düzeyini artırıyor. Aynı zamanda sırada bir dinleyici olmanın ötesinde yeni besteler yapmak ekstra bir katkı sağlıyor. Yabancı müzikleri dinlerken ve sözlerini anlamaya çalışırken de bu egzersizi etkili bir şekilde yapmış olabilirsiniz.

10. Yenilikler Peşinde Olun

Bu gerçekten de çok önemli bir madde. Yeniliğe açık olan insanlar her zaman zihinsel gelişimlerini açık tutar. Alışkanlıkların devam ettirilmesi sizi vasatlaştırır. Analitik düşünme beceriniz ortadan kalkar. Oysa yeni şeyler denemek yeni mekanlara dahil olmak yeni hobiler edinmek yeni arkadaşlar edinmek zekanızın aktif ve işlevsel olmasını sağlayacaktır.


11. Arkadaşlarınızın Zeki Olmasına Özen Gösterin

Hazır yeni arkadaşlar demişken bu noktada altını çizmek gerekiyor. Her arkadaş değil zeki arkadaşlar makbuldür. Zeki insanlar sizin algılarınızı ciddi anlamda değiştirir. Eğitiminize dolaylı yoldan en az aileniz kadar katkı sunar. Bir noktadan sonra onun hayata bakışı olayları değerlendirme biçimi sizi de etkiler. Bakış açınız değişir ve zihinsel açıdan farklı düşünmeye, dönüşmeye başlarsınız. Zekası düşük insanlarla takılmak ise sizi basitleştirir. Onlarla vakit geçirdikçe sizin de zeka düzeyiniz düşmeye başlayacaktır.

12. Sosyal Olmaya Çalışın

Ne yapın edin kendinizi dört duvar içine hapsetmeyin. Bu size kısa ve uzun vadede çok ciddi zararlar verecektir. Sosyal olan insanların genelde daha zeki olduğu söylenir. Kurduğunuz sosyal bağlantılar beyninizi diri tutacaktır. Sosyal zekanın da kendi başına bir zeka türü olduğunu unutmayın. Empati yapma becerinizi artırmak ve başka insanların düşüncelerini duygularını anlamaya çalışmak zihninize pozitif yönde etki edecektir.

13. Oyunlar Oynayın

Oyunlar oynamak sanıldığı gibi beyni uyuşturmaz. Tabi bu anlamda her önünüze gelen oyunun zeka geliştirici olduğunu söylemek zordur. Adı üzerinde “zekâ oyunları kategorisinden kendinize uygun eğlenceli ve geliştirici oyunlara yönelebilirsiniz.


14. Daha Fazla Seyahat Etmeye Çalışın

Çeşitli yerleri keşfetmek, yeni diyarlara doğru yol almak sizi zihinsel açıdan geliştirir. Yeni yerler görmek algılarınızı ve vizyonunuzu geliştirecektir. “Çok gezen mi bilir çok okuyan mı” tartışmalarında gezginlerin genelde bir adım önde görüldüğünü unutmayın. Kendinize büyük bir iyilik yapın ve bol bol gezin.

15. Yeni Bir Dil Öğrenin

Yeni bir dil öğrenmek, zihninizi sürekli aktif tutar. Bu en yaygın zeka geliştirme yöntemleri arasında yer alıyor. Yabancı dil öğrenenler beyinlerinde yeni nöron bağlantılarının kurulmasına olanak tanır. Diğer yandan yeni dil öğrenerek yeni insanlar yeni kültürler tanıyabilirsiniz. Bunun sizin kariyerinize olan katkısı da tartışılmaz.