Kışın Hasta Olmamak İçin Uygulamanız Gereken 9 Madde
Soğuk havaların başlaması ile birlikte insanların büyük bir çoğunluğu kendini hastalıklara karşı korumak adına elinden geleni yapıyor. Buna rağmen kış ayının başlaması ile başta grip olmak üzere pek çok farklı hastalığa yakalanmaya başlarlar. Halbuki bunları engellemek ve kışı sağlıklı bir şekilde geçirmek düşünülenden çok daha kolay. Aşağıdaki tavsiyeleri yerine getirdiğiniz takdirde kışı hastalıklardan uzak geçirmeniz mümkün olacaktır;
1. Ellerinizi Yıkamayı İhmal Etmeyin
Kış aylarında çoğalan bakteri ve virüslerin en çok ellerimiz ile taşınır..Kış aylarında özellikle eller daha sık yıkanmalı. Kalabalık alanlarda bulunan kapı kolu, pencere kolu, korkuluklar ile temas edilmemeye özen gösterilmeli, temas ettiğinde ise eller yıkayana kadar saçlar ve yüze götürülmemelidir. Böylece kışın fazlasıyla bulunan bakteri ve virüslerden ilk adım olarak korunmuş olacaksınız.
2. Sporun Gücünü Küçümsemeyin
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki düzenli bir şekilde spor yapan kişilerin kan dolaşımı artıyor ve bunun sonrasında da bağışıklık sistemleri güçlenerek vücutlarında stres oluşması da engelleniyor. Üstelik spor yapmak için sıkı egzersiz programları yapmaya da gerek yok. Orta ya da hafif dereceli egzersiz yapılması sayesinde kış aylarını hem formda hem de sağlıklı olarak geçirebilirsiniz.
3. Rahatlamaya Özen Gösterin
Gerçekte stres insanları yalnızca ruhi olarak değil fiziki olarak da ciddi anlamda etkiler. Çünkü vücut stresle baş etmeye çalışırken ciddi anlamda bağışıklık sistemini çökertmeye başlar. Bunun sonrasında ise normalde oldukça güçlü olan vücut, en ufak bir mikroba karşı dahi kendini savunamaz ve güçsüz bir hale gelir.
4. Sebze Meyve Tüketimine Ağırlık Verin
Kış aylarında vücudu zinde tutmak için öncelikli olarak yapılması gereken şeylerden bir tanesi ise yeme alışkanlığını düzene koymak. Kırmızı renkli meyveler ve yeşil yapraklı sebzeler; prebiyotikler ile doludur. Böylece bu besinler tüketildiği zaman bağırsaklarda oluşan bakteriler ile savaşta vücut her zaman kazanır. Fermente gıdalar, lahana turşusu ve yoğurt gibi gıdalar da kış boyunca düzenli olarak tüketilmelidir.
5. Uyku Düzeninize Daha Fazla Özen Gösterin
Yeterince dinlenmemiş bir vücut bağışıklık konusunda zayıf olacaktır, özellikle kış aylarında vücudun dinlenmiş ve dinç olması vücut savunması adına çok önemlidir.Yapılan araştırmalar sonucu uyku düzeni bozuk ve yetersiz olan kişilerin hastalıklara yakalanma oranı çok daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.Ve yeteri kadar uyku ve doğru uyku için önemli faktörlerden biride doğru saate yeteri kadar uyumaktır. Dinç bir vücut için melatonin salgılanma saatleri olan 22:00 ile 09:00 arasında uykuda olmak oldukça önemli. Bu sizi sadece bakteri ve virüslerin oluşturduğu hastalıklardan değil aynı zamanda kalıtımsal ve metabolizma bozukluklarından kaynaklanan önemli hastalıklardan koruyacaktır. Doğru saatlerde yeteri kadar uyumak sizi kışın hastalıklardan korurken aynı zaman da daha dinç bir zihin ve yüksek başarı ve daha genç kalmanızda sağlayacaktır.
6. Kalabalık Ortamlardan Uzak Durmaya Çalışın;
İş, eğitim gibi zorunlu nedenler dışında kış aylarında kalabalık ortamlardan uzak durmaya çalışmalı.Tatil günlerinde yapacağınız planlarda açık hava doğal ortamlar tercih edilmeli, alışveriş merkezleri gibi kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır. Bakteri virüslerin en yaygın olduğu ortamlar kapalı ve kalabalık ortamlardır. Özellikle yaşlılar ve küçük çocuklar için kapalı ve kalabalık ortamlarda hastalık kapma riski yüksektir. Hasta olduğunu bildiğiniz kişilerle zorunlu olmadıkça görüşülmemeli, görüşüldüğünde ise yakın temastan kaçınılmalıdır. Aile bireylerinden biri hasta olduğunda ise odalar sık sık havalandırılmalıdır.
7. Yeteri Kadar Su İçmeyi Kış Aylarında da İhmal Edilmemeli;
Havaların soğuması ile birlikte su ihtiyacımız azaldığın düşünmeyelim , kış aylarında da mutlaka günlük yeterli miktarda su içmeye özen göstermeliyiz. Vücudumuzun %60 sudan oluştuğunu düşünerek tüm organlarımızın düzgün çalışabilmesi için vücudumuzu susuz bırakmamalıyız. Kış aylarında vücudumuzun hastalıklara karşı direnç gösterebilmesi için soğuk havalarda bile yeterli miktarda su içmek bağışıklığımız daha güçlü hale gelecektir.
8. Tuzlu Suyun Gücünü Kullanabilirsiniz
Tuz aynı zamanda doğal bir anti bakteriyeldir, kış aylarında bir aparat içerisine koyacağınız tuzlu su ile burnunuzu temizleyebilir veya hazırlayacağınız tuzlu su ile gargara yaparak üst solunum yolu bakterilerden doğal bir yöntem ile korunmuş olursunuz. Tansiyon ve tuz diyetinde olan hastalar için bu yöntem tavsiye edilmez.
9. Evinizde İş yerinizde Ve Kullandığınız Eşyaları Daha Sık Temizlensin;
Sürekli kullandığınız bilgisayar, tablet cep telefonu gibi eşyalarınızın temizliğine kış aylarında daha sık özen gösterilmelidir. İş yerinizde ve evinizde sık kullanılan ortak eşyaların kapı kolu, sifon düğmesi gibi eşyaların dezenfekte işlemi daha sık yapılarak bakterilerin ve virüslerin yayılması azaltılmış olur.