Ağırlık olarak çocuklar tarafından tüketilen işlenmiş etler tahmin edilenden fazla sorunun meydana gelmesine neden olabiliyor. Bunların meydana gelmesini engellemek adına mutlaka uzmanların görüşlerini öğrenmek gerekmekte.
İşlenmiş Etler Nasıl Üretiliyor?
İşlenmiş et denildiği zaman insanların akıllarına gelen şeyler genel olarak salam, sucuk, sosis ve pastırma. Klasik yöntemler aracılığı ile salam ya da sucuk yapılırken etler çeşitli baharatlar ile karıştırılır. Sonrasında bağırsağa doldurulur ve belirli bir süre beklenir. Burada amaç etin mayalanması ve olgunlaşmasıdır. Şimdilerde endüstriyel üretim esnasında gözden kaçan şey de budur.
Mayalanma esnasında etin içeriği zenginleşir. Burada da bağırsak çeperinden faydalanılır. Endüstriyel üretimde ise et maya aracılığı ile zenginleştirilmez. Ette bulunan proteinler enzimler ile parçalanarak işlenir. Isıl işlem gören bu etler klasik yöntemlere göre çok daha uygun fiyatlara hazırlanmıştır. Sucuk ya da salamlar bağırsak yerine sentetik zarlarda üretilir.
İşlenmiş Etlerde Kullanılan Katkı Maddeleri
Endüstriyel olarak işlenen etlerde hastalık yapıcı bakterilerin bulunma riski vardır. Bunların dışında mikroorganizmalar, mantarlar da işlenmiş etlerde bulunabilir. Bunun olmasının engellenmesi adına ürünlere nitrat, benzoat tarzı koruyucu maddeler eklenir. Böylece etler de artık bozulmaz. Hamburger köftelerinin bu kadar uzun süre bozulmadan kalmasının sırrı da budur. Ancak bu maddelerin ete konulması sonrasında ortaya çıkan ürün doğal lezzetini kaybeder. Bunun için de yapay lezzet verilmesi adına farklı katkı maddeleri kullanılıyor. Çin tuzu olarak bilinen monosodyum glutamat da bunlardan bir tanesi.
Nitrat Sağlığa Zararlı Mı?
Nitrat mide asidinin de etki etmesi ile birlikte kanserojen bileşikler dönüşmekte. Bundan dolayı da kesinlikle kullanılmamalı. Özellikle de çocukların bu maddeyi içeren ürünlerden kesinlikle uzak tutulması gerekiyor.
İşlenmiş Etler Kalp Sağlığını Etkiler Mi?
Şimdiye kadar yapılan araştırmaların tamamı işlenmiş etlerin sağlıksız olduğunu ortaya koyuyor. Sindirim sistemi başta olmak üzere mide ve kalın bağırsak kanseri oluşumu da artıyor. Endüstriyel yöntemler ile üretilen işlenmiş etlerin kalp sağlığına etkisi ile alakalı henüz bir araştırma yapılmış değil.
Çocuklar Bu İşlenmiş Etleri Neden Seviyor?
Bu ürünler çocukların sevebileceği farklı özelliklere sahip. Bundan dolayı da pek çok çocuk düzenli olarak işlenmiş et tüketiyor. Ayrıca bunların içerisinde yer alan katkı maddeleri ürünlere yapay bir lezzet katıyor.
İşlenmiş Ürünler Sağlığa Zararlı Mı?
İşlenmiş ürünler tüketileceği zaman bunların klasik yöntemler ile üretilip üretilmediğine bakılmalı. Ancak özellikle de büyük şehirlerde doğal yöntemlerle hazırlanan ürünleri bulmak çok zor. Üstelik bunların fiyatları da oldukça düşük. Böyle olunca kişiler fiyatı çok daha uygun olan endüstriyel yöntemlerle işlenen ürünleri kullanmayı tercih ediyor. Bir süre sonrasında da farklı sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor.
Hamilelerin Ve Çocukların İşlenmiş Etleri Tüketmesi Zararlı Mı?
Endüstriyel işlenmiş ürünler çocuklar için oldukça zararlı. Bununla birlikte gelişmekte olan bebeğe zararları ise çok daha fazla. Bundan dolayı gerek hamilelerin gerekse çocukların hiçbir şekilde bu ürünleri tüketmemesi gerekmektedir.
Et En Doğru Şekilde Nasıl Tüketilir, Alternatifi Var Mı?
Şimdilerde et yemek kimi kişiler için lüks halini aldı. Et tüketemeyen kişiler ise bu ihtiyaçlarını bakliyatlar üzerinden alabilirler. Böylece bünyelerine hiçbir şekilde yabancı bir madde girmemiş olur.