Bugünlerde adeta Corona ile yatıp Corona ile kalkıyoruz desek yeri var. Hayatımıza adeta bir kâbus gibi çöken bu virüsle nasıl baş etmemiz gerektiğini öğrenmek durumundayız. Bütün dünyanın istisnasız mücadele ettiği bu etkili virüse dair ne yazık ki internette ciddi bir bilgi kirliliği söz konusu. Aynı durum televizyon kanalları için de geçerli.
Corona virüse karşı alınan önlemler hemen her alana yayıldı. Bugünlerde özellikle meyve sebzelerin ne şekilde dezenfekte edilmesi gerektiği, en çok sorulan sorulardan biri durumunda. Bilindiği üzere yakın zaman önce meyve ve sebzelerin satışıyla alakalı olarak Ticaret Bakanlığı’nın bir talimatı söz konusuydu. Bu kapsamda meyve ve sebzeler süpermarketlerde büyük ölçüde ambalajlı olarak satılıyor. Pek ambalajsız şekilde aldığımız sebze ve meyveleri nasıl dezenfekte etmeliyiz?
Bu Adımlara Dikkat
Corona virüsüyle başarılı bir şekilde baş etmenin en önemli ve etkili yolu hiç şüphesiz ki hijyen. Eğer hijyen konusunda doğru kurallara riayet edersek herhangi bir sorunla karşılaşma olasılığımız oldukça düşüyor. Evlerimizde kaldığımız şu günlerde diğer besinlerin aksine açık olarak satın aldığımız meyve ve sebzeleri detaylı bir şekilde dezenfekte etmemiz çok önemlidir.
1. Meyve ve sebzelerin üzerinde yer alan böcek, kir ya da kum gibi maddelerin su sayesinde temizlenmesi şarttır. Meyve ve sebzelerinizi her şeyden önce bol suyla yıkamalısınız. Bol miktarda kullanılan su dezenfekte sürecinde en önemli silahlardan birisidir.
Yediğimiz besinleri kesinlikle sabunla ya da benzer maddelerle yıkamayın. Bu oldukça yanlış ve tehlikeli bir yöntemdir. Bazı görüntülerde meyve ve sebzeleri deterjan benzeri temizlik maddeleriyle yıkayan insanlara bile rastlıyoruz. Unutmayın ki sabun yalnızca el yıkamak adına kullanılan bir üründür.
2. Ambalajıyla beraber gelen her ürünün temiz olduğunu düşünmeyin. Bu konuda maalesef büyük bir hayal kırıklığıyla karşılaşabilirsiniz. Ambalajıyla bile alsanız evinize getirdiğiniz meyve-sebzeleri yıkamalısınız.
Yiyeceklerinizi ortalama 60-65 derecede 3 dakika civarında pişirebilirsiniz. Bu düzeyde bir sıcaklık virüslerin ölmesine neden olur.
4. Dışarıdan ürün almaya ve tüketmeye en azından bir süreliğine ara vermeye gayret edin. Elinizden geldikçe kendi ürünlerinizi kendiniz oluşturmaya çalışın. En azından imkanlarınız ölçüsünde pek çok şey üretebileceğinizden emin olabilirsiniz. Hazır yemek sipariş etmek yerine kendi yemeklerinizi yapın, bunun dışında olanağınız varsa ekmek yapmayı deneyin.
Meyve sebzeler üzerinde yoğun bir şekilde toprak kalıntıları bulunur. Bunlar çok dikkatli bir şekilde incelenmediğinde gözden kaçabilir. Bakteri ve virüsleri yok etme noktasında tıpkı bir bulaşığı yıkar gibi meyvelerinizi ya da sebzelerinizi uzun uzun yıkayın ve topraktan arındırın.
Daha Hassas Sebze-Meyve Temizliği
Meyve ya da sebzelerinizi yıkarken yoğun su dışında yüksek basınç tercih etmeniz gerektiğini unutmayın. Bazı meyve-sebzelerin görece daha hassas bir bakım istediğini es geçmemek gerekiyor. Örneğin domates, çilek, duta ya da mantar gibi gıdaların görece düşük basınçlı suda yıkanması gerekir. Yıkama işlemi sona erdikten sonra meyve-sebzeleri bir kevgire koymak idealdir. Çilek gibi topraklı meyvelerin son aşamada su dolu bir kapta bekletilmesi uygundur. Birkaç dakika içinde su içinde bekletmeniz bile yeterlidir. Meyveleri yıkadığınız süreçte doğrudan temas kurmaktan kaçının. Yıkama sürecinde eldiven kullanmanız, daha iyi sonuç verir.
Yeşilliklerin Temizlik Süreci
Bu konuda yeşilliklere özel bir parantez açmak gerekiyor. Pazardan marketten ya da manavdan aldığınız yeşillikleri dezenfekte etmek için oldukça geniş bir kabı suyla doldurun ve sonrasında yeşillikleri içine atın. Öncelikle yeşillikler birkaç dakika boyunca suda kalmalı. Kabınızı hemen boşaltıp yeniden suyla doldurun. Yeşilliklerin içinde yer aldığı kaseye birkaç yemek kaşığı sirke atmanızda fayda vardır. Sirkeli suyun içinde yaklaşık olarak beş dakika boyunca kalması idealdir. Yeşillikleri daha sonra bir kevgir yardımıyla sudan alın. Hemen akabinde bol suyla tekrar yıkayın. Bu sayede yeşilliklerinizin üzerinde yer alan kum benzeri parçaların dökülmesini sağlayabilirsiniz.
Köklü Sebzeler
Köklü sebzeler bilindiği üzere çoğunlukla kumludur ve bu nedenle farklı mikroplara sahiptir. Bu tarz sebzelere örnek olarak kereviz, havuç, turp gibi sebzeleri örnek olarak gösterebiliriz. Bunlar bilindiği üzere Türk mutfağının çok önemli sebzeleridir. Köklü sebzeleri bol suyla yıkamak dezenfekte noktasında oldukça önemlidir. Yıkama süreçlerinde bir fırçadan destek alabilirsiniz. Fırçalama işlemi sona erdikten sonra sebzeleri tekrar suya sokup durulama işlemine başlayabilirsiniz.
Yiyecekler Korona Virüse Karşı Nasıl Korunur?
Sebze ve meyveler kadar mutfağımıza soktuğumuz her türkü yiyeceğin temizliğinden bire bir sorumluyuz.
- Çiğ olan gıdalarla tüketime hazır olan gıdaları ayrı bölümlerde saklamak gerekir.
- Yine aynı şekilde her iki grup için ayrı doğrama tahtaları kullanmalısınız.
- Çiğ gıdalar için kullanacağınız bıçakları bol suyla yıkayın. Deterjan desteğiyle iyice dezenfekte edin.
- Zararlı olan bakterilerin etkilerini ortadan yok etmek adına iyice pişirin.
Korona Virüse Karşı Mutfak Temizliği
İnsanlar evde kaldıkları bu dönemde genlikle mutfaklarında zaman geçiriyor. Can sıkıntısından sürekli bir şeyler atıştırma duygusu ortaya çıkıyor. Bozulan uyku düzeniyle beraber gece geç saatlerde dahi mutfakta kendimizi bir şeyler yerken bulabiliyoruz. Peki bu özel zamanlarda mutfaklarımızı virüse karşı ne şekilde korumalıyız. Mutfak temizliğimiz bu dönemde nasıl olmalıdır?
- Mutfağınızda bir yemek hazırlamadan önce elinizi en az 25-30 saniye boyunca özellikle de bol su kullanarak yıkayın. Yıkama sürecinde elinizi ağzınıza ya da burnunuza yaklaştırmayın.
- Eldiven kullanmayı bir alışkanlık haline getirin.
- Yiyecekleri tavsiye edilen sıcaklıklarda pişirin.
- Dondurulmuş gıdalara en azından bu süreçte ara verin. Hatta mümkünse hiç tüketmeyin.
- Yemeklerinizi günlük olarak hazırlamaya ve tüketmeye özen gösterin. Yemeklerinizi o gün ailenize yetecek düzeyde hazırlayın.
- İmkan buldukça besin değeri yüksek olan gıdalara yönelmeye dikkat edin.
- Mutfakta çöp biriktirmemeye özen gösterin. Çöp kutunuzu mutfakta değil balkonda tutun. Balkonunuz yoksa o halde kullanım dışında çöpünüzün ağzını sıkı şekilde bağlayın.
- Rutin olarak kullanılan mutfak aletlerini sıklıkla yıkamayı alışkanlık haline getirin.
- Mutfakta herhangi bir işe başladığınızda ya da işinizi bitirdiğinizde elinizi mutlaka yıkayın.