“Başın Sağ Olsun” Gerçek Anlamını Duyunca Şaşıracaksınız!
İster yakınımız ya da dostumuz olsun, ister hiç tanımadığımız biri.
Yakınını kaybeden biriyle karşılaştığımızda ağzımızdan çıkan ilk cümle genellikle “Başın sağ olsun” oluyor.
Peki gerçekte bunun ne anlama geldiğini hiç düşündünüz mü? Başınız sağ olsun cümlesi en saf haliyle bir teselli cümlesidir. Ölüm gibi ağır bir olgu büyük bir acıyı miras bırakır.
Ölüm pek çok kişiyi olumsuz yönde etkilese de acının odak noktası her zaman kişinin en yakınlarıdır. Dolayısıyla ölen kişinin yakınlarıyla karşılaştığımızda bu acıyı dindirmek için onun yanında olduğumuzu hissettirmek isteriz. Çünkü biliriz ki acıları dindiren en önemli şey, onları olabildiğince paylaşabilmektir.
Başın sağ olsun şeklinde bir cümle kurulduğunda bunu “Ölen öldü, ama sizler sağ olun, ömrünüz uzun olsun” gibi algılarız. Fakat işin perde arkası hiç öyle değil. Başın sağ olsun üzerine düşünüldüğünde kaba ve acıyı pekiştiren bir cümledir. Çünkü dilimizde, gerçek anlamda başınız sağ olsun şeklinde bir deyim yoktur.
Bu dileğin orijinali başınız sağalsın şeklindedir. Baş eski Türkçede yara anlamına gelir. Başın sağ olsun şeklinde bir cümle kurduğumuzda “yaran sağ olsun” gibi tuhaf bir anlam çıkıyor. Deyimin özü, yukarıda da değindiğimiz gibi “başın sağalsın” şeklindedir. Bu deyim yaran sağalsın, iyileşsin manasına gelir. Zaman içinde ne yazık ki “başın sağalsın” deyimi “başın sağ olsun” a doğru evirilmiştir.
Elbette hiç kimse bunu gerçekten bilmediği için, art niyetsiz bir şekilde böyle bir dilekte bulunuluyor. Dilimizde daha bu şekilde anlamını bilmediğimiz; ancak yıllardır dilimizde yanlış şekilde yer etmiş sözcükler ve deyimler bulunuyor.
“yaran sagalsin, iyileşsin ” in nesi tuhaf. Yaran acın iyileşsin diyor işte. Açıklamanız doğru ancak yorumunuz saçma
Size katılıyorum, bana da saçma geldi. Yorumu yapan yazıyı okumamış gibi.
İlk evrilme ile ortaya çıkan “yaran sağ olsun” anlamından bahsediyor galiba..
Aslında kalbine ferhalik versin acın dinsin yaran iyileşsin ..bana mantıklı geldi.eski zaman kültüru olunca kullanımda farklilasiyor…
Ne saçma şeylerle uğraşır oldu insanlar ayrı ayrı yazıldığında çok şeyin anlamı değişirne için söylediğimiz önemli
Çok güzel uygulama
Bence de insanın sevdiklerini kaybetmesi yarası acısı iyileşmesini dilemek anlam bozmaz ki
Ölmüşün zıttı nedi sağ! Başın sağ olsun demek, başın ölmesin, sen ölme, sen yaşa! Giden gittiyse de sen iyiki yaşıyosun 🙂
ailenin başı, aşiret başı lideri,soyu devleti sağ olsun devam etsin anlamındadır.
Bence daha önceden emir allahın allah rahmet eylesin denirdi ben hala öyle söylüyorum
Başın sağ olsun demek, kişi olmüş sen sağ ol demektir, bu kelimedende tuğaf şeyler üretmeyin, zaten anlamı kelimelerin içinde anlamak için mastır yapmaya gerek yokki!!
Başın sağolsun = Başın Sağalsın = Yaran İyileşsin
Başın sağ olsun deniyor sonuçta ve aynı bu kelimelerle bu cümle olarak söyleniyor. Kesinlikle çok saçma bu, açıklandığı gibi ölen öldü sen sağ ol yeter demekle aynı.
Gelelim bu yanlış başın sağalsın anlamına, bu ise yaran iyileşsin demeye geliyorsa neden yaran iyileşsin demiyoruz veya niye başın sağalsın demiyoruz?
Her iki cümle de olağanüstü saçma ve hiç bir halta yaramayan cümleler.
Bunun yerine Allah sizlere sabır versin, mekanı cennet olsun demek bence en güzeli.
Yok baş yara imiş yok sağ olsun sağalsın demekmiş geçin bunları
Emin kardesime katiliyorum. Başın sagolsun ; yani buyugun liderin reis in sagolsun anlaminda …..Eski dilde Baş yara demek diye bir sey yazmiyor literaturde….
Allah rahmet etsin mekanı cennet olsun allah sabırlar versin derimben böyle dediğimde memnun oluyorlar
Liderin, baş ın sağolsun değildir lider öldüğünde de aynı şey söyleniyor
Başımız sağolsun: liderimiz sağanolsun.Birliğimiz dirliğimiz daim olsun.dağılıp,savrulmayalım.Canımız feda olsun.Anlıyorum,ve bu cümleyi anlamlı buluyorum.Ölenin arkasından kendimizi kaybetmiyelim
Bende bu sözü yıllardır yanlış buluyorum, Bizim oralarda baş sağlığı sadece hayvanları ölen köylülere deniyordu Anlamı ise, Rabbim size varmesin ölümü, cana gelen mala gelsin, şöyle tefekkür ediyoruz Kuran’daki ayetlerde derki Yaradan, şipesizki Ben sizi Canlarınızla ve mallarınızla sınarım der, bizde bu sebepten Cana gelecekse mala gelsin düşüncesiyle söyleriz, İnsanların yakınları hakka kavuştuklarında ise, Rabbim Rahmetini bağışlasın, ALLAH rahmet eylesin, Yeri kabri Nur, mekanı Cennet olsun deriz. OKUDUGUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER..
Güzel açıklama. Elinize sağlık !
En güzeli ölüye rahmet dilemek
Yunus emrenin şiirinde yukarıda geçen şekilde bir anlam çıkıyor. Söz ola kese savaşı, söz ola kestire başı…
Her turlu onu söyleyecemiz insan aci icindedir soylediyimuzde acisindan bizi duymaz bile ne söylesek soyle
ıYani her iki anlamda kulana bilir bence 🙂
Bizde emir Allah’ın denir mesela
Değerli Katılımılar; Her insan doğar, büyür ve ölür. Tüm canlılar da durum böyledir. Bu bir ilahi emir ve doğal bir süreçtir. Yüce Yaratıcımız, kutsal kitabında; ” Her nefs, bir gün mutlaka ölümü tadacaktır…” diye buyurmuştur. Herkese verilen bir hayat ve onun da belli bir süresi vardır. Atalarımız ” Mal sahibi, mülk sahibi; nerede bunun ilk sahibi” ve “Az yaşa, çok yaşa; Akıbet, bir gün gelir başa” diyerek bu gerçeği anlamlı sözlerle, ifade etmişlerdir. Bir tanıdık yada yakınımızın vefat ettiğindi öğrendiğimiz de; Ya cenaze namazına ve defin törenine katılırız ya da taziye evine giderek, üzüntülerini paylaşmak isteriz. Sonuç olarak; Bu davranış ve kurallar, geleneksel örf, adet ve törelerimiz de asırlardır mevcut olup aynı zamanda inanç ve insanlık görevlerimizdendir. Unutulmasın ki: “Acılar Paylaşılmadıkça, Sevinçler ise Paylaşıldıkça Çoğalacaklardır.” Bu nedenle; İnsanlar istedikleri etik ve ahlaki sözle taziye dileklerini beyan etme hakkına sahip olup özgürce ifade edebilirler.
E biz nediyoz başın sağ olsun
Başınız sağ olsun ALLAH sabır versin dıyoz
Ölen kişinin, kalan kişilerde bıraktığı acının(yaranın )iyileşmesi anlamında kullanıldığını düşünüyorum
Her zaman sacma gelmisti zaten en sevdigin öluyor belki bir evladin belki annen basin sağolsun ölen ölsün sen yasa ben her zaman Allah sabir versin nur içinde yatsin derim
74 yasiñdayim boyle deyil peygamberimiz yanında evsaftan birisiyle oturuyormuş birisi gelmiş yanındaki adama basın sağolsun demiş peygamberimiz hayrola demiş adam babası oldu demiş peygamberimiz duyunca o kişi baba demiş dönmüş ALLAH sabır versin demiş ahırda hayvani ölürse basın sağolsun denir bende peygamberimizin hayatı vardı
Başın sağ olsun. Yani ölen oldu ama sen sağ olasın gibi bir dua. Hani çok zulüm edene derler ya “başından bulasın” yani “bela ve musibetlere maruz kalasın” Sizin yorumunuz çok saçma.