Tekrar Isıtılması Zehirlenmeye Yol Açan Yiyecekler

Özellikle de anneler bir gün öncesinde fazla yemek yaptıkları zaman bunları çöpe atmak yerine ağzı kapalı kaplarda muhafaza etmeyi tercih ederler. Bazı yiyecekler için bu hiçbir şekilde sorun teşkil etmez. Ancak bazı yiyeceklerin tekrardan ısıtılarak tüketilmesi ise ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Etli ve tavuklu yemekler, etler, yumurtalar üzerinde kolaylıkla bakteri üreyebilen yiyecekler arasında yer alıyor. Bundan dolayı da kişilerin çok dikkatli olması gerekiyor. Çünkü besin zehirlenmesi tahmin edilenden çok daha ciddi bir konu. Dolayısıyla herkesin bu konuda dikkatli olmasında fayda var.

 

Yemekleri Saklarken Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler

 Pişirilmiş olan yemeklerin 2 saatten uzun süre oda sıcaklığında kalmaması gerekiyor. Çünkü bakterilerin oluşması için 2 saat yeterli bir süre. Pişirilen yemek oda sıcaklığına geldiği zaman saklanılacağı kaba alınarak buzdolabına koyulmalı. Çiğ bir etin kesildiği bıçak kesinlikle pişmiş ete değdirilmemeli. Bununla birlikte çiğ etin konulduğu tabağın içine pişmiş et konulmamalı. Herkes pişirdiği yemeğin tadına bakar. Ancak tenceredekinin tadına bakılan kaşık mutlaka yıkanmalı. Tekrardan kullanılması bakterilerin yemeğin içine çok daha hızlı girmesine neden olur.

Yemeklerin en fazla 1 kere ısıtılması gerekir. İkinci kere ısıtılacak yemekte bakteri oranı üretim oranı artacaktır. Yemekler nerede ısıtılırsa ısıtılsın fark etmez, kesinlikle kaynama derecesine gelene kadar ısıtılması gerekmektedir. Yemeğin ısıtıldığı, kokusunun gelmesi ile anlaşılacaktır. Pişirilen ya da kavrulan et derin dondurucuda en fazla 3 ay, çiğ kıyma ise 4 ay saklanabilir.

 

Ispanak

 Her evde olmazsa olmaz sebzelerden bir tanesi olan ıspanak, hemen tüketilmesi gereken yemeklerden bir tanesi. Çünkü ıspanağın gelişimi için içerisinde var olan nitrat, tekrardan ısıtıldığı zaman zehirli bir madde olan nitrite dönüşür. Özellikle de bebeklerde böylesi durumlar çok tehlikeli sonuçlara neden olur. Nitrit zehirlenmesinin en büyük belirtisi ise ağız ve göz çevresinde mavilik oluşmasıdır.

 

Pancar

 Nitrit zehirlenmesine neden olacak diğer bir sebze de pancar. Özellikle de havuç, şalgam, kereviz, pancar gibi kök sebzeler de bu risk diğerlerine oranla çok daha fazla.

 

Tavuk

 Tavuk yemekleri ve tavukların tekrardan ısıtılması sonrasında proteinlerin yapısında değişim meydana geliyor ve yoğun bir şekilde bakteri üretimi başlıyor. En ağır besin zehirlenmelerinden bir tanesine neden olabilecek tavuk tüketiminde ısıtma ve pişirme işleminin düşük derecelerde yapılması ve içinin de pişirilmesi gerekmekte.

Yumurta

 Faydaları saymakla bitmen yumurta, haşlama ya da farklı yöntemler ile pişirildikten sonra tekrar ısıtılır ise besin zehirlenmesine sebep olabilir. Özellikle de beşamel sosların ya da yumurta ile terbiye edilmiş yiyecekleri tekrar ısıtmamak gerekmekte.

 

Mantar

 Tekrar ısıtıldığı zaman besin değerini kaybeder ve sindirim sistemi sorunlarına neden olur. Mantar bir kere pişirildikten sonra soğuk tüketilebilir. Kişiler isterlerse mantar yemeğini soğuk olarak tüketebilir.

 

Patates

Pişirilen patates oda ısısında soğumaya bırakıldığında toksin üreterek “botulizm ”  (besin zehirlenmesine neden olur).. .  Bu nedenle pişirilen patates  servis edildikten sonra ılık havada değil  buzdolabına  koyularak soğutulmalıdır. Ve tekrar ısıtılmadan tüketilmesi gerekir…

 

Kereviz

Pişirildikten sonra  hemen tüketilmeli  dolaba kaldırılıp ertesi güne tekrar ısıtıldığı durumlarda nitrat içeriğinden dolayı  zararlı hale gelebiliyor…  Nitrat kansere  neden olan bileşenler arasında gözüken bir  maddedir, tabi bu süreklilik ve yoğun tüketimler konusunda söz konusudur…  Bu nedenle kerevizin  leziz tadından ve vitaminlerinden faydalanmak için çiğ olarak yada pişirildiğinde taze olarak tüketilmelidir.

Bunlar da ilginizi çekebilir  

  1. Dünden Kalan Yemekleriniz Bakterilenmesin

Sosyal Medyada Paylaşın:

8 yorum

    • ahahaha bende çok güldüm bu bilgilere vallahi sürekli tekrar ısıtıp yerim hatta daha lezzetli olur yemekler bunlar sanırım günü geçmiş yiyecekler için geçerli 🙂

  1. Yıllarca neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilmeden geleneksel hamur işleri ile beslendik yaşamamız bir mucize.

Sen de Düşüncelerini Paylaş!

DMCA.com Protection Status